Rămâi Aproape!

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi instantaneu cele mai noi articole!

Sporturi Volei

A făcut 14 ani de hochei și e arma secretă a naționalei de volei  

Ioan Băcilă este liberoul echipei Under 20 a României în turneul de calificare la CE care începe joi, la Izvorani 

Naționala masculină de volei Under 20 a României intră de joi în focurile calificării la Campionatul European. Tricolorii sunt gazdele turneului zonal balcanic, care acordă un prim bilet la turneul final din vară. Adversarele echipei noastre sunt Turcia, Bulgaria și Muntenegru. România are, însă, o „armă secretă”!  

Liberoul tricolorilor, Ioan Băcilă, a făcut 14 ani de hochei pe gheață și tocmai primise un contract de la o echipă profesionistă din Ungaria înainte de a se apuca, acum doi ani, de volei. El joacă acum la liderul clasamentului, Corona Brașov și este prezent în premieră la naționala României. După cum recunoaște, în urmă cu trei ani nici prin cap nu-i trecea că va juca vreodată volei la nivel profesionist. El spune că a ajuns la acest sport din întâmplare.  

„Am făcut 14 ani hochei și am primit un contract la volei în liga a doua la Brașov. Profesorul meu mi-a zis: <<Uite, avem o echipă de liga a doua, nu vrei să vii?>>. I-am zis, <<știți că fac hochei, am primit un contract și în Ungaria>>”. Până la urmă, am ales voleiul peste hochei. Niciodată nu m-am gândit până acum 2 ani că o să pot să mă opresc vreodată din hochei. Dar mă bucur că am reușit, nu îmi mai plăcea așa de tare. Mă bucur că am reușit să schimb sportul și să ajung și foarte bine în ceea ce fac” – Ioan Băcilă, jucător naționala de volei Under 20.  

Chiar dacă se consideră că hocheiul este un sport dur, Ioan recunoaște că voleiul i se pare mult mai greu.  

„Nu sunt acomodat, de multe ori nu mă simt în apele mele, mai ales când greșesc, am impresia că este totul din cauza mea, toate greșelile din echipă sunt din cauza mea, ceea ce nu e un lucru foarte bun. În schimb, la hochei dacă făceam o greșeală individuală se putea redresa totul. Aici, ai pierdut punctul dacă a căzut mingea” – Ioan Băcilă, jucător naționala de volei Under 20.  

Fost campion național la hochei cu Corona Brașov, la categoria Under 16, în urmă cu trei ani, Ioan spune că nu îi lipsește deloc contactul fizic din hochei și că se bucură că a luat decizia schimbării sporturilor.  

„Jucam pe postul de centru. Nu-mi pare rău deloc că m-am lăsat de hochei, nu mă deranjează că voleiul e un sport fără contact, din contră. Eu sunt un tip calm, în mare parte. Pe gheață eram stimulat doar de furie și de energiile negative pe care le primeam de la antrenor” – Ioan Băcilă, jucător naționala de volei Under 20.  

Selecționerul lotului, George Carpen, mărturisește că nu a mai văzut până acum un fost hocheist care să fie atât de bun voleibalist.  

„Niciodată nu am avut un fost hocheist. Baschet, dar de la hochei nu, nu am avut. Este unul dintre cei mai conștiincioși jucători pe care i-am văzut și aici și în general. Are o mentalitate bună, în primul rând, dar e și foarte muncitor. A fost motorul echipei, a cerut și antrenamente în plus. Și lui i s-au mai alăturat și ceilalți, lucrând chiar 5-6 antrenamente în plus pe lângă cele care erau programate” – George Carpen, selecționer naționala de volei Under 20

Chiar dacă nu face volei de performanță decât de doi ani, Băcilă are un vis. 

”Îmi doresc să ajung în Japonia. Am înțeles că este foarte greu de ajuns acolo, sunt doar doi străini în echipă, dar asta mi-aș dori să fac în viitor. Dar e mult de muncă, mai am de tras” – Ioan Băcilă, jucător naționala de volei Under 20.  

Component al liderului campionatului, Corona Brașov, tânărul libero spune că secretul din spatele acestei performanțe este extraordinara seriozitate a jucătorilor și profesionalismul antrenorului Laurențiu Lică.  

„La Corona băieții trag foarte tare la antrenamente și ele decurg excelent datorită antrenorului în primul rând, care e un om fenomenal și îl apreciez foarte mult. Sunt foarte muncitori toți. Se opresc toate miștourile când se pune piciorul în sală și e o seriozitate incredibil de mare și cred că așa am și reușit să ajungem așa de sus” – Ioan Băcilă, jucător naționala de volei Under 20.  

Au petrecut sărbătorile în cantonament 

Aflați în cantonament de trei săptămâni, jucătorii români au făcut la Izvorani și Crăciunul și Revelionul. A fost o premieră pentru câțiva dintre ei, dar și pentru selecționerul George Carpen. 

„Nu am stat niciodată în cantonament de Crăciun și Revelion nici ca jucător, nici ca antrenor. E prima dată când se întâmplă. A fost o atmosferă plăcută, am stat aici cu toți, am avut două ieșiri un pic să ne relaxăm” – George Carpen, selecționer naționala de volei Under 20. 

„E o premieră pentru mine, pentru că sunt la prima convocare la lot și a fost ceva nou Crăciunul în cantonament, dar în același timp a fost o atmosferă frumoasă. Aceste sărbători ne-au unit și ne-au făcut să fim mai închegați între noi și să ne cunoaștem mai bine” – Sebastian Savu, jucător naționala de volei Under 20. 

Jucător cu ștate vechi la națională, Raoul Constantin spune că deja s-a obișnuit să-și petreacă sărbătorile în cantonamente.  

„Pentru mine e al doilea Crăciun pe care-l petrec în cantonamentul lotului național. Am mai făcut și de două ori Paștele cu colegii, mi-am petrecut o dată și ziua de naștere alături de echipa națională. E frumos, pentru că suntem toți împreună și așa se sudează legăturile dintre noi” – Raoul Constantin, jucător naționala de volei Under 20

Turneul de calificare are loc la Izvorani  

Debutant în lotul național, Sebastian Savu este și cel mai înalt component al lotului. 

„În momentul de față am 2,00 metri. Cel mai mult am crescut în pandemie, chiar în perioada de repaus. Pe durata pandemiei am crescut cred că 12-13 centimentri fără să fac absolut nimic. Colegii au fost destul de șocați. De obicei lumea când mă vede pe stradă îmi spune „ce mare ești, cât de înalt ești”, eu sunt obișnuit” – Sebastian Savu, jucător naționala de volei Under 20. 

Naționala masculină Under 20 a României va juca de joi până sâmbătă în turneul de calificare la Campionatul European. Meciurile vor fi găzduite de Sala Polivalentă a Complexului Olimpic Sydney 2000 de la Izvorani. Adversarele echipei noastre vor fi, în ordine, Turcia (joi, 11 ianuarie), Muntenegru (vineri, 12 ianuarie) și Bulgaria (sâmbătă, 13 ianuarie).  

Toate meciurile noastre vor avea loc de la ora 19.00 și vor fi transmise în direct pe paginile de Facebook și de Youtube ale Federației Române de Volei.  

Prima clasată se va califica direct la turneul final, care va avea loc în vară, iar restul formațiilor vor juca în faza a doua a calificărilor, în luna aprilie.  

„Pregătirea a mers bine, băieții au fost deschiși la lucrurile pe care am vrut să le facem, pentru a aborda turneul cât mai bine. Am avut un timp scurt de pregătire pentru a aborda turneul și sper să ne luptăm pentru fiecare minge și să facem un rezultat frumos cu echipele care vin. Este un avantaj pentru noi că se joacă acasă. Antrenându-ne de peste trei săptămâni în această sală, sper să fie în favoarea noastră și să încercăm să facem și surprize” – George Carpen, selecționer naționala de volei Under 20. 

Programul meciurilor turneului de la Izvorani 

Joi, 11 ianuarie 

16.00 Muntenegru – Bulgaria 

19:00 România – Turcia 

Vineri, 12 ianuarie 

16:00 Bulgaria – Turcia 

19:00 România – Muntenegru 

Sâmbătă, 13 ianuarie 

16:00 Turcia – Muntenegru 

19:00 România – Bulgaria .

Avatar

Sports Net

About Author

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like

Gimnastică Jocurile Olimpice Sporturi

Merge cu mierea după el la Jocurile Olimpice!

Merge cu mierea după el la Jocurile Olimpice!    Andrei Muntean este singurul reprezentant al gimnasticii masculine românești la competiția de
Kempo Sporturi

Campioana mondială care a lansat moda împletiturilor inedite!  

Este cea mai bună din lume la un sport de contact, dar, în același timp, a pornit și un trend