Vlad Mihalache e campionul european de înot care a fost la un pas de înec!
Vlad Mihalache (18 ani) , câștigătorul medaliei de aur la 200 m fluture juniori, a trecut printr-o cumpănă în copilărie
Anul 2024 a fost unul de vis până acum pentru sportivul Vlad Mihalache, care a devenit campion european de juniori la 200 m fluture. Când era mic, el a fost la un pas de tragedie!
„Era să mă înec. Când încă nu știam să înot, am fost la un Aqua Park cu o prietenă și era să ne scufundăm amândoi. Ne-au salvat părinții, din fericire” – Vlad Mihalache, campion european de juniori la înot.
Mihalache este unul dintre înotătorii care preferă să poarte părul mai lung, iar acest aspect îi poate „lua” din viteza de înot.
„Pentru că am părul așa lung, nu pot să înot cu căști glonț, cum le spunem noi, așa că înot cu căști mai largi, mai elastice. Doar cu acelea înot. Frumusețea înseamnă chin și nu e un dezavantaj, mie îmi place să simt apa prin păr” – Vlad Mihalache, campion european de juniori la înot.
Mare fan al Formulei 1, Vlad Mihalache are un vis ascuns: să-l învețe să înoate pe septuplul campion mondial Lewis Hamilton
„Mi-ar plăcea să-l învăț să înoate pe Lewis Hamilton. El e favoritul meu. Mi-ar fi frică să pilotez un monopost de Formula 1, dar de ce nu?” – Vlad Mihalache, campion european de juniori la înot.
Campionul european de juniori recunoaște că se întâmplă des să bea din apa din bazin.
„E inevitabil să înghiți apă. Nu neapărat din cauza mea, ci a factorilor externi, pe care nu-i pot controla” – Vlad Mihalache, campion european de juniori la înot.
Medalia de aur, „făurită” la 4 dimineața
Titlul european obținut de Vlad, primul pentru România la 200 m fluture în ultimii 40 de ani, s-a născut cu mari sacrificii atât din partea sportivului, cât și a antrenorului său, Mircea Purcaru.
„La ora 4.00 dimineața e trezirea. Plec la bazin astfel încât la 5.10 să putem să începem încălzirea pe uscat. De obicei de Crăciun avem o săptămână, 10 zile, în care nu avem contact cu apa” – Mircea Purcaru, antrenorul lui Vlad Mihalache.
După ce elevul său a devenit campion european de juniori, obiectivele pentru sezoanele următoare sunt mult mai îndrăznețe. Iar pentru a fi cât mai în pas cu noutățile din antrenorat, Mircea Purcaru visează să „fure” din experiența marilor tehnicieni din lume într-un stil original.
„Mi-aș dori să antrenez cei mai celebri antrenori din lume, să stau de vorbă cu ei cât mai mult cu putință și să le aflu secretele” – Mircea Purcaru, antrenorul lui Vlad Mihalache.
Bucuria pe care o simte un antrenor atunci când vede că sportivul său termină primul o cursă, nu se compară cu nimic.
„Este o bucurie foarte mare, amestecată cu mândrie, ci recunoștință, e un mix un amalgam de sentimente. E o adrenalină foarte mare pe care o simți în corp și de care trebuie să recunosc că sunt dependent” – Mircea Purcaru, antrenorul lui Vlad Mihalache.
Tehnicianul spune că, după ce obții primele succese, nu te mai gândești la medalii.
„Antrenorii nu primesc medalii, însă cred că de la un anumit moment încolo e mult mai importantă semnificația medaliei decât medalia în sine. Sunt convins că dacă sportivii ar merge la concursuri și nu ar mai primi medalii, ci doar ar fi urcați pe podium s-ar simți la fel de mândri” – Mircea Purcaru, antrenorul lui Vlad Mihalache.
Citește și: Plăcerile interzise ale campionilor de la înot: ciocolata și pizza