vineri, decembrie 1, 2023

Mirel Rădoi: ”Eu sunt nebunul care se gândește că putem câștiga o medalie olimpică!”

Cele mai Citite

Naționala de tineret va merge la Jocurile Olimpice după 57 de ani. Selecționerul Mirel Rădoi are o teorie după care se ghidează: dacă tot ne calificăm atât de rar la Olimpiadă, trebuie să venim cu rezultate de acolo, iar el vrea o medalie.

Copiii lui Rădoi de la tineret se pregătesc de aventura vieții! Ultima oară când România a avut o echipă de fotbal la cea mai importantă competiție a Planetei a fost în 1964, tot în capitala Japoniei. Se întâmpla pe vremea când tatăl selecționerului Mirel Rădoi era doar un copil. 

“Când ne-am calificat ultima dată, tata era mic și chiar am glumit cu el recent pe această temă. Am vorbit despre generația de atunci din care mulți nu mai sunt, Dumnezeu să îi ierte! Mă uitam la ce fotbaliști au fost acolo, incredibil. Din acest punct de vedere, ne calificăm atât de rar, că atunci când o facem ar trebui să luăm o opțiune serioasă, să aducem ceva rezultate și să facem performanță. Este o mândrie și o bucurie că vom fi acolo!” – Mirel Rădoi, selecționerul echipei naționale de tineret la Jocurile Olimpice de la Tokyo, 2020. 

Antrenorul recunoaște că jucătorii săi încă nu realizează ce înseamnă să participe la o asemenea competiție, dar e convins că până la ora primului meci din grupă, cel cu Honduras de pe 22 iulie, aceștia vor înțelege.

„Și dacă zic că sunt conștienți și realizează, nu sunt nici conștienți și nici nu realizează. Cred că niciunul dintre noi nu e, chiar dacă am colectat foarte multe informații despre competiție, despre istoria competiției, nici noi încă nu realizăm până în momentul în care vom ajunge acolo. Chiar mă uitam ce spunea Neymar, că pentru el Jocurile Olimpice au însemnat mai mult decât campionatul mondial. Dacă un astfel de jucător spune despre această competiție lucrurile acestea, înseamnă că este ceva fabulos” -Mirel Rădoi, selecționerul echipei naționale de tineret la Jocurile Olimpice de la Tokyo, 2020. 

Când este întrebat ce va face echipa sa la Jocurile Olimpice, Mirel răspunde fără să ezite.

„În mintea mea de om nebun am zis că ne batem la o medalie. Dar va trebui să luăm lucrurile pas cu pas. Prima etapă va fi aceea să trecem de faza grupelor. Degeaba vorbim de medalii, de finală, de finala mică, dacă noi nu suntem în stare să abordăm fiecare meci la victorie și să reușim să aducem punctele necesare pentru a trece de faza grupelor”-Mirel Rădoi, selecționerul echipei naționale de tineret la Jocurile Olimpice de la Tokyo, 2020.

Naționala mică salvată de 5 cluburi din Liga 1

Alcătuirea lotului pentru Tokyo i-a dat mari bătăi de cap selecționerului, care abia a reușit să strângă 22 de jucători, deși la un moment dat pe listă se aflau 11!. Unele dintre cluburile din Liga I nu au vrut să își lase jucătorii la Olimpiadă.

„Am avut acceptul unor cluburi, că ne dau jucătorii azi și a doua zi ne-a sunat că nu mai pot. Au fost situații imprevizibile în care un jucător a fost lăsat la lot și după nici două ore ne-am trezit că nu mai vine. A trebuit să îl introducem în acest sistem, COSR mai departe să trimită către CIO, jucătorul a fost acceptat, iar după două ore a fost scos de pe listă. Nici ei nu s-au mai întâlnit cu această situație. Au fost și alte federații care au trimis jucători și a doua zi au fost scoși de pe listă, dar la noi ca la nimeni după două ore, au fost scoși din acel sistem” -Mirel Rădoi, selecționerul echipei naționale de tineret la Jocurile Olimpice de la Tokyo, 2020.

Au fost și cluburi care și-au trimis jucătorii la echipa națională fără să facă vreun comentariu.

„Vrem să le mulțumim pentru că ne-au salvat dacă pot să spun așa. Au avut un dialog extraordinar cu noi, suntem mândri să avem jucători la echipa națională. Puteți să luați pe cine doriți. Vreau să le mulțumesc celor de la Farul Constanța, Astra, Hermannstadt, Botoșani, Voluntari” -Mirel Rădoi, selecționerul echipei naționale de tineret la Jocurile Olimpice de la Tokyo, 2020. 

”Tricolorii” vor debuta împotriva Hondurasului

Naționala României va pleca la Tokyo pe 15 iulie, iar pe 22 va avea primul meci din grupă, cu Honduras. A doua partidă a „tricolorilor” se va juca pe 25 iulie contra Coreei de Sud, iar pe 28 aceștia vor înfrunta Noua Zeelandă. Primele două clasate din grupă se califică în sferturile de finală care vor avea loc pe 31 iulie, semifinalele pe 3 august, iar finala pe 7 august. România nu a mai participat la turneul olimpic din 1964, care a avut loc tot la Tokyo. Pentru echipa națională, Tokyo 2020 este a patra participare la Jocurile Olimpice, după edițiile din 1924, de la Paris, 1952 de șa Helsinki și 1964 de la Tokyo.

Lotul României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020

Mirel Rădoi va merge la Olimpiadă cu 22 de jucători:

Portari: Marian Aioani (Farul Constanța), Mihai Popa (Astra Giurgiu), Ștefan Târnoveanu , (FCSB); 

Fundași: Andrei Rațiu (Villarreal/Spania), Ricardo Grigore (Dinamo București), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Virgil Ghiță (Farul Constanța), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Radu Boboc (Farul Constanța), Florin Ștefan; 

Mijlocași: Andrei Ciobanu (Farul Constanța), Marius Marin (Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Alexandru Dobre (Dijon/Franța), Valentin Gheorghe (Astra Giurgiu), Ion Gheorghe (FC Voluntari), Tudor Băluță (Brighton/Anglia), Eduard Florescu ( FC Botoșani), Antonio Sefer (Rapid București); Ronaldo Deaconu (Gaz Metan Mediaș).

Atacanți: George Ganea (Farul Constanța), Andrei Sîntean (Hermannstadt).

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
Cele mai recente știri

Au făcut „dubla” de aur! 

Bianca Mei-Roșu și Eduard Ionescu și-au adjudecat câte două medalii de aur la Campionatele Naționale de Tenis de masă,...
- Advertisement -spot_img

RECOMANDATE

- Advertisement -spot_img