joi, aprilie 18, 2024

El e omul momentului! A bătut fără emoții Steaua și Rapid! 

Cele mai Citite

Debutant ca tehnician, fostul voleibalist Laurențiu Lică a uimit pe toată lumea cu jocul echipei sale, nou-promovata Corona Brașov 

După ce a scris istorie ca jucător, evoluând până la 43 de ani, Laurențiu Lică o face și ca antrenor. Aflat la debutul în această meserie, el face furori la nou-promovata CSM Corona Brașov, cu care a învins deja categoric la București două pretendente la titlu, Rapid și Steaua.  

El spune că adaptarea de la cariera de jucător la cea de antrenor nu a fost ușoară, dar că a reușită să o facă destul de rapid.  

„A fost o trecere destul de grea în noua postură, dar mă bucur că s-a făcut rapid. CSM Corona Brașov mi-a dat această șansă. Încerc să mă bucur de ea și să demonstrez că asta vreau să fac pe viitor. E ceea ce-mi doresc să fac în viitorii ani și încerc să devin din ce în ce mai bun de la o zi la alta” – Laurențiu Lică, antrenor CSM Corona Brașov. 

Retras din cariera de jucător în primăvară, Laurențiu are la actuala echipă și câțiva foști colegi. După cum recunoaște, nu le-a cerut să i se adreseze cu vreun apelativ special.  

„Sunt foști jucători cu care am jucat, îmi spun Laurențiu. Unii forțează cu coach, ceea ce OK, nu spun că-mi displace, dar sunt tot felul de apelative care pentru mine nu contează. Respectul unui jucător îl simt atunci când începe antrenamentul, când începe meciul. Atunci lucrurile sunt mult mai clare și-mi dau seama dacă respectul e același cu apelativul pe care-l folosesc” – Laurențiu Lică, antrenor CSM Corona Brașov. 

Gianni Crețu, modelul său de antrenor  

Aflat pe locul trei în clasament cu echipa lui, Laurențiu spune că modelul său în materie de antrenorat este câștigătorul Ligii Campionilor și actualul selecționer al Sloveniei, Gianni Crețu. 

„Primul contact al meu a fost cu Gianni Crețu. La națională el a fost cel care m-a desemnat căpitanul echipei naționale. Am rămas așa într-o relație foarte bună. Sigur că mai sunt și alți antrenori de la care am învățat, sunt alți antrenori pe care-i urmăresc, dar aș vrea să rămân aici cu gândul la ce a reușit Gianni Crețu și sigur că avem multe de învățat de la el” – Laurențiu Lică, antrenor CSM Corona Brașov. 

Rezultatele bune de pe teren nu vin fără sacrificii, iar el recunoaște că stresul e foarte mare. Spune chiar că asta îl ține în formă, pentru că de când a început noua meserie, nu a intrat niciodată la joc cu sportivii săi. 

„E vorba de stresul antrenorului și ajung de multe ori seara, mă pun în pat și-mi dau seama că am mâncat doar o masă sau un mic dejun foarte subțire și o masă de prânz. Mi s-a schimbat și metabolismul și cred că de aceea mă mențin la aceeași greutate ca pe vremea când eram jucător. Dar simt lipsa exercițiilor fizice și mi-am propus și promis că voi merge la sală” – Laurențiu Lică, antrenor CSM Corona Brașov. 

Coleg cu el timp cinci ani la Craiova, Ștefan Lupu, centrul naționalei României ocupantă a locului 7 la Europene, a acceptat să-l însoțească la Corona. El spune că Lică a devenit deja un antrenor foarte bun și că prezența lui pe banca brașovenilor l-a făcut să accepte ușor oferta nou-promovatei.  

„Pentru mine nu e nimic diferit. Îi stă bine, îl felicit, muncește, se vede că-și dă foarte tare interesul, e și normal. Nouă ne place de cum suntem conduși și cred că se vede și pe teren. Eu îi spun Mister. Glumesc. Laurențiu, bineînțeles. După cinci ani suntem foarte apropiați. Pentru mine era cazul să schimb echipa după 5 sezoane petrecute la Craiova, simțeam nevoia de a schimba ceva. Iar faptul că Laurențiu a ajuns antrenor m-a convins mai ușor să fac alegerea” – Ștefan Lupu, jucător CSM Corona Brașov

Triplu campion cu Arcada Galați, liberoul Vlad Kantor spune că se aștepta ca Laurențiu Lică să fie un antrenor mai dur decât este.  

„Eu mă așteptam să fie dur, pentru că îl știam și din teren cum este, un caracter puternic și cum se implica în meciuri, dar nu pot spune că e foarte dur cu noi. Eu îl respect pe Laurențiu și orice spune eu îmi dau silința și încerc să-l ajut foarte mult prin toate lucrurile pe care le pot. Mai ales că am avut multe de învățat și de la foștii antrenori” – Vlad Kantor, jucător CSM Corona Brașov. 

În ceea ce-l privește, Lică se autocaracterizează drept un antrenor care emană energie și spune că i-ar fi plăcut să fie antrenat de un antrenor ca el.  

„Mi-ar fi plăcut să fiu antrenat de mine, pentru că nu mă văd altfel. Sunt un tip impulsiv, ca și antrenor cred că eman aceeași energie pe care am avut-o ca jucător, asta îmi doresc de la echipa pe care o antrenez” – Laurențiu Lică, antrenor CSM Corona Brașov. 

Jucător emblematic al ultimelor două decenii, Laurențiu Lică spune că acest lucru nu e un inconvenient în noua carieră. Din contră.  

„Din punctul meu de vedere, exigența cere perfecțiunea întotdeauna și rezultatul trebuie să fie cel pe care tu-l aștepți. Eu cred că a termina o carieră ca jucător mare sau important în țara unde joci, îți oferă un mic avantaj. Pentru că ești uns cu toate alifiile din teren și când treci pe bancă deja știi la ce să te aștepți” – Laurențiu Lică, antrenor CSM Corona Brașov. 

Chiar dacă joacă la Brașov, voleibaliștii vor trebui să stea departe de pârtii, dacă nu vor să plătească penalități importante. Ei au interzis la schi prin contract. 

”Nu, e clar, fără discuție, e stipulat în contract, orice accidentare în afara sălii de sport duce la penalizări consistente. Și eu cred că avem în echipă jucători profesioniști care știu despre ce e vorba” – Laurențiu Lică, antrenor CSM Corona Brașov.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
Cele mai recente știri

Campionul care are succes dacă-l înțeapă albina înainte de cursă

La Gala Triatonului Românesc, Vlad Remzing a fost desemnat cel mai bun sportiv la categoria sub 23 de ani....
- Advertisement -spot_img

RECOMANDATE

- Advertisement -spot_img